Go to Top

Lessen

Lessen

Zelf heb ik een chakra-yoga opleiding gedaan, en zal hieronder in het kort uitleg geven van de chakra’s.

Chakra’s zijn te vergelijken met energiecentra die zich in ons lichaam bevinden en een draaiende beweging maken.  Het woord chakra komt uit Sanskriet en wordt vertaald als wiel of schijf.

We hebben allemaal  zeven chakra’s die elk een bepaalde invloed hebben op onze lichaamsfuncties en emoties. Het ideale beeld is dat alle chakra’s ‘’open’’ zouden staan.  Chakra’s kunnen uit balans zijn  waardoor er blokkades  kunnen ontstaan. Door yoga-oefeningen kun je bepaalde chakra’s stimuleren en daardoor weer beter in balans brengen.

1.       Wortel/basis chakra (muladhara) 

Het eerste chakra bevindt zich aan het einde van de ruggengraat. Het staat voor geaard zijn,  stabiliteit en lichamelijke gezondheid . Is deze chakra uit balans , dan kan je b.v. last hebben van angsten, niet stil kunnen zitten, overgewicht, vaak ziek zijn.

2.       Sacraal/heiligbeen chakra (svadhisthana) 

Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik, bij de geslachtsorganen, in de onderrug en bij de heupen. Plezier en ontspanning en soepelheid is het doel van dit chakra.  Wanneer deze chakra uit balans is kan iemand stijf, gevoelloos, sexuele problemen hebben.

3.       Plexus solaris/zonnevlecht (manipura)

Het derde chakra zit ter hoogte van de navel en staat voor wilskracht en levenskracht. Bij een derde chakra  die uit balans is kunnen er problemen met de spijsvertering ontstaan en maagzweren. Je kunt dit voelen als een blok op je maag.

4.       Hart chakra (Anahata)

Het vierde chakra ligt bij het hart en staat voor liefde, mededogen en harmonie.  Bij een  vierde chakra die uit balans is kan er eenzaamheid ontstaan. Je kunt dit voelen als pijn in het hart van bv. liefdesverdriet.

5.    Keel chakra (Visuddha)

Het vijfde chakra ligt bij de keel.  Communicatie is het doel van het vijfde chakra. Indien dit chakra uit balans is kan er een zere keel, stijve nek of slechte communicatie ontstaan. Het kan voelen als een brok in je keel.

6.       Hoofd chakra (ajna)

Het zesde chakra  wordt ook wel het derde oog genoemd en staat dan ook voor inzicht en verbeeldingskracht.  Bij een zesde chakra die uit balans is ontstaat er hoofdpijn en nachtmerries.

7.       Kruin chakra (sahasrara)

Het zevende chakra bevindt zich op het hoofd ter hoogte van de kruin. Wijsheid, kennis en spiritualiteit  is waar deze chakra voor staat. Indien dit chakra uit balans is, ontstaat er verwarring.

Yoga en chakra’s zijn met elkaar verbonden. Beide hebben betrekking op je lichaam en je geest. Yogahoudingen openen, stimuleren en ontspannen de chakra’s zodat de energie er vrij doorheen kan stromen.